Zoutarme bouillon

Zelf je eigen bouillon maken? Dat kan met onderstaand recept. Het is veel gezonder, maar ook lekkerder dan de zoutrijke bouillon uit de supermarkt. Het kost wel eventjes wat tijd, maar als je een grote pan maakt en porties invriest heb je een flinke voorraad. Je kunt de bouillon gebruiken als basis voor soep, saus of bijvoorbeeld als kookvocht voor aardappelen of groente.

Ingrediënten voor circa 3 liter bouillon:

  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 4 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 3 liter water

Bereiding:

  • Gebruik de grootste pan die je in huis hebt, zodat je een flinke voorraad kan maken.
  • Maak de groente schoon en snijd de groente in grove stukken. Voeg de kruiden toe. Vul de pan (bijna) tot de rand met water. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 3 uur lang zachtjes sudderen.
  • Zeef de bouillon. Verdeel de bouillon in porties over diepvriesbakjes of diepvrieszakjes.