Indonesische soto ayam

4 personen

Ingrediënten:

  • 600 gram kippenpoten of kippendijen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cm gember
  • 2 theelepel laos
  • 2 theelepels kurkuma
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1x citroengras
  • 500 ml water
  • 1 paksoi
  • 125 gram taugé
  • 4 bosuitjes
  • 1 bosje koriander
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 300 gram zilvervliesrijst
  • Optioneel: 1 rode peper

Bereiding:

  • Snijd de knoflook, gember, uien en een rode peper grof. Doe ze samen met 2 eetlepels olijfolie in een keukenmachine, blender of maak fijn met een staafmixer. Mix het net zolang tot het een smeuïge massa wordt. Voeg vervolgens de laos en kurkuma toe, mix het opnieuw.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een gietijzeren pan/stoofpan. Verhit hierin 2 minuten het smeuïge kruidenmengsel, voeg het water toe. Kneus het citroengras, leg er een knoop in en voeg toe. Doe de deksel op de pan.
  • Voeg het vlees toe aan het stoofgerecht en laat het geheel minimaal 1 uur stoven.
  • Na minimaal 1 uur is het vlees zacht geworden en kun je het voorzichtig uit elkaar trekken.
  • Wanneer het stoofgerecht bijna klaar is bereid je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de eieren ongeveer 8 minuten.
  • Snijd de paksoi en bosui grof. Hak de koriander fijn. Snijd de citroen in vieren.
  • Voeg per soepkop de volgende ingrediënten toe: ongeveer 150 gram (bereid) zilvervliesrijst, 2 handjes paksoi, 2 handjes taugé, een handje bosui, een handje koriander, 1 gekookt ei en ¼ citroen. Giet vervolgens de soep erover.