Falafel
Maak je wel eens zelf falafel? Of koop je de kant en klare falafel uit de winkel? De kant en klare variant is vaak vrij hoog in zout, gemiddeld 1,2 gram zout per portie (100 gram). Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Zelf falafel maken is leuk, makkelijk en je hebt geen zout nodig.
Je kunt kiezen voor gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik. De gedroogde kikkererwten moet je eerst een nachtje laten weken. De kikkererwten uit blik zorgen ervoor dat je falafel mogelijk te vochtig blijft, voeg dan eventueel extra volkorenmeel toe.
Ingrediënten voor 12 stuks (2 porties):
- 1 blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 gram) of 150 gram gedroogde kikkererwten.
- 2 teentjes knoflook.
- 1 eetlepel gemalen komijn.
- 1,5 eetlepel (verse) citroensap.
- Een handje verse peterselie.
- 1-2 eetlepels volkorenmeel.
- Optioneel: 1 chilipeper of 1 rawit peper.
Bereiding:
- Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet.
- Doe alle ingrediënten (behalve volkorenmeel) samen in een keukenmachine, maal tot een smeuïge massa en voeg eventueel nog 1-2 eetlepels volkorenmeel toe wanneer het te vochtig blijft. Maak balletjes van het mengsel.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak hierin de falafelballetjes goudbruin.
- Serveer de falafel met gestoomde groente, volkoren couscous en een zelfgemaakt knoflooksausje (100 gram kwark en 2 teentjes knoflook).