Rendang
Tijdens mijn reis door Indonesië heb ik voor het eerst kennis gemaakt met dit gerecht. Bij thuiskomst ben ik meteen gaan experimenten met uiteindelijk onderstaand recept als resultaat, een heerlijk stoofgerecht!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 750 gram magere runderlappen
- 300 gram zilvervliesrijst*
- 400 ml kokosmelk (light)
- 1 stengel citroengras
- 0,5 – 1 Madam Jeanette, afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt
- 4 teentjes knoflook
- 5 cm verse gember
- 2 uien
- 1 steranijs
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 eetlepel komijn
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 kruidnagels
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 kilo groente naar keuze, bijvoorbeeld snijbonen, sperziebonen, sugar snaps, broccoli of bloemkool.
*Neem bloemkoolrijst i.p.v. zilvervliesrijst wanneer je een koolhydraatbeperkt dieet volgt.
Bereiding
- Snijd de knoflook, gember, uien en Madam Jeanette grof. Doe ze samen met 2 eetlepels olijfolie in een keukenmachine, blender of maak fijn met een staafmixer. Mix het net zolang tot het een smeuïge massa wordt. Voeg vervolgens de steranijs, laos, korianderzaad, komijn, kurkuma en de kruidnagel toe, mix het opnieuw.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een gietijzeren pan/stoofpan. Verhit hierin 2 minuten het smeuïge kruidenmengsel, voeg vervolgens de kokosmelk toe. Kneus het citroengras, leg er een knoop in en voeg toe. Doe de deksel op de pan.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak hierin het vlees kort aan.
- Voeg het vlees toe aan het stoofgerecht en laat het geheel minimaal 3 uur stoven.
- Na 3 uur is het vlees zacht geworden en kun je het voorzichtig uit elkaar trekken.
- Wanneer het stoofgerecht bijna klaar is bereid je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kies een groentesoort, bijvoorbeeld 1 kilo snijbonen, snijd ze in stukje van 4 cm lang en kook 10-15 minuten totdat ze gaar zijn.
- Serveer de rendang met de rijst en groente.